Aanvragen SLIM-subsidie per september 2024

Vanaf 2 september 9.00 tot en met 30 september 17.00 is het weer mogelijk om als mkb-ondernemer de SLIM-subsidieregeling aan te vragen! Hieronder leggen wij uit wat en voor wie de SLIM-subsidie is, welke activiteiten er in aanmerking komen voor de SLIM-subsidie, hoe je de subsidie kunt aanvragen en hoeveel subsidie je kunt krijgen.

Wat is de SLIM-subsidie?

Met deze subsidie kun je als werkgever een methode voor leren en ontwikkelen maken en deze inzetten binnen jouw organisatie. De methode dient ervoor te zorgen dat medewerkers structureel/doorlopend nieuwe vaardigheden, kennis en beroepshouding aanleren.

Voor wie is de SLIM-subsidie?

Er zijn drie groepen waar de SLIM-subsidie zich op richt:
1. Individuele mkb-ondernemers (minder dan 250 medewerkers en een jaaromzet van maximaal €50 miljoen);
2. samenwerkingsverbanden in het mkb;
3. grootbedrijven uit de landbouw-, horeca- en recreatiesector.

Welke activiteiten komen er in aanmerking van de SLIM-subsidie?

In tegenstelling tot de STAP-subsidie, is er voor de opleidingskosten geen subsidie mogelijk. De SLIM-subsidie is gericht op initiatieven die voorafgaan aan een individuele scholing.
De activiteiten die in aanmerking komen voor een SLIM-subsidie moeten aansluiten bij minimaal één van de volgende omschrijvingen:
– Het doorlichten van je onderneming uitmondend in een opleidings- of ontwikkelplan. Dit plan moet inzicht geven in de scholingsbehoefte van je medewerkers.
– Het laten opstellen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor je medewerkers.
– Het bieden van ondersteuning bij het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen.
– Het aanbieden van praktijkleerplaatsen voor een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.

Een project waarvoor een mkb-onderneming subsidie aanvraagt, mag maximaal twaalf maanden duren. Een project uitgevoerd door een grootbedrijf of samenwerkingsverband mag maximaal 24 maanden in beslag nemen.

Hoe kun je SLIM-subsidie aanvragen?

Voor individuele mkb-ondernemers kan er vanaf 2 september tot en met 30 september subsidie aangevraagd worden. Als mkb-ondernemer zijn de volgende formulieren belangrijk:
1. Het E-formulier: Dit formulier is beschikbaar wanneer het tijdvak is geopend via het subsidieportaal van het UVB. Hier vind je een voorbeeld van dit E-formulier.
2. een MKB-verklaring: dit is een sjabloon dat verplicht moet worden ondertekend door de aanvrager. Hierin wordt verklaard wat voor type bedrijf jouw onderneming is.
3. een activiteitenplan: In dit plan vul je in waarom jouw onderneming voldoet aan de eisen van de SLIM-subsidie;
4. een begroting: In deze begroting vul je in uit welke activiteiten jouw methode voor leren en ontwikkelen zal bestaan, je geeft een omschrijving van de kosten, kostensoort en de prijs/het tarief.
5. de sbi-codes: Dit bestand is specifiek voor de grootbedrijven in de landbouw-, horeca of recreatiesector.

Hoeveel SLIM-subsidie kun je aanvragen?

Individuele MKB-ondernemingen kunnen maximaal €25.000,- subsidie aanvragen. Het totaal van de kosten moet minimaal €5.000,- zijn. Van de totale kosten bedraagt de subsidie voor kleine organisaties (minder dan 50 medewerkers) 80% van de kosten. Voor middelgrote organisaties (minder dan 250 medewerkers) is de subsidie maximaal 60% van de kosten. Voor het creëren van een praktijkleerplaats geldt een vaste vergoeding van maximaal € 2.700 per gerealiseerde praktijkleerplaats. Voor opleidingskosten is geen subsidie mogelijk.
Voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven uit de landbouw-, horeca- of recreatiesector gelden andere voorwaarden en bedragen.

Wil je meer weten over de SLIM-regeling?

Kijk dan op de website Uitvoeringvanbeleidszw.nl of op Hoewerktnederland.nl.

Ander nieuws