Alles wat je moet weten over de RI&E:
Alles wat je moet weten over de RI&E: Deze week is het de week van
Zaterdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag die nog steeds nodig is, ook op de werkvloer. Maar hoe staan we er nu eigenlijk voor? In dit blog willen wij jullie meenemen in eental statistieken rondom participatie op de werkvloer.
Deeltijd werken
Hoe je het ook went of keert, Nederland is ‘Europees kampioen’ deeltijdwerken. Want hoewel de Nederlandse vrouw met 79,6% arbeidsdeelname de derde plek inneemt op de EU-ranglijsten, werken de Nederlandse vrouw en man het vaakst in deeltijd. In de EU heeft gemiddeld 28% van de werkende vrouwen en 8% van de werkende mannen in 2023 een deeltijdbaan. Dit percentage wordt verreweg het meest overtroffen door de Nederlanders waar bijna 61% van de vrouwen en 19% van de mannen in deeltijd werken.
Nederlandse vrouwen werken vooral in deeltijd omwille van zorgtaken. Bij mannen is het hebben van meer tijd voor jezelf de meest genoemde reden om deeltijd te werken. Toch geven 8% van de in deeltijdwerkende vrouwen (175 duizend) aan meer te willen werken. Daarnaast geeft 27% van de vrouwen aan meer te willen werken als ze haar werktijden beter zou kunnen afstemmen op haar privéleven. 23% geeft aan meer te willen werken als er opties zijn voor thuiswerken. Opvallend zou 10% van de vrouwen meer gaan werken als dit door de werkgever gevraagd zou worden. Mannen geven nagenoeg dezelfde voorwaarden.
Loonkloof
Het gemiddelde bruto uurloon van mannen is in vrijwel alle EU-lidstaten hoger dan dat van vrouwen. In Estland is het verschil tussen werkende mannen en vrouwen met ruim 21% het grootst. Nederland heeft met 13% een gemiddeld loonverschil. In Italië (4,3%), Roemenië (4,5%) en België (5%) zijn de loonverschillen verhoudingsgewijs klein.
De cijfers hierboven geven het ongecorrigeerde loonverschil aan. Het gecorrigeerde loonverschil wordt gepubliceerd door het CBS op basis van factoren als functieniveau, leeftijd, ervaring, deeltijd werken en of iemand werkzaam is in een minder goed betalende sector. Maar zelfs met deze correctie blijft er een onverklaarbare loonkloof bestaan.
De gecorrigeerde loonkloof is in Nederland gemiddeld zo’n 2 tot 3%. Aan de top van het bedrijfsleven is de kloof het grootst. Daar bedraagt de loonkloof tussen de meest verdienende mannen en vrouwen 9% (gecorrigeerd). Om dit verschil tegen te gaan wordt binnenkort de EU-richtlijn voor loontransparantie geïntroduceerd.
De belangrijkste verandering die deze richtlijn met zich meebrengt is dat het aantonen van gelijke beloningen tussen mannen en vrouwen bij de werkgever komt te liggen, in plaats van bij de werknemer.
De EU-richtlijn geldt vanaf juni 2026 voor alle werkgevers: organisaties van alle groottes en in alle sectoren, publiek en privaat.
Leidinggeven
Het percentage vrouwelijke managers is in Nederland 30%, een van de laagste in de EU. Zweden staat aan het hoofd van de ranglijsten met 44%. Maar er zit ook veel belang in vrouwelijk leiderschap. Vrouwen onderdeel maken van het leiderschapsteam heeft een positief effect op de resultaten van de organisatie:
Maar hoe kun je meer ruimte maken voor vrouwen aan de top? De eerste stap is bewustwording. Voorkom dat er op basis van vooroordelen een keuze wordt gemaakt. In lijn daarmee kun je in je werving neutrale leiderschapswaarden gebruiken. Genderneutrale leiderschapswaarden die gekoppeld zijn aan de kernwaarden van je organisatie maken het makkelijker voor vrouwen om door te stromen naar leidinggevende posities.
Daarnaast vinden veel vrouwen het lastig leiderschap en zorgtaken met elkaar te combineren. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden of de mogelijkheid tot thuiswerken.
We gaan de goede kant op, maar er valt ook nog veel te winnen. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? We komen graag in contact!
Deze blog is gebaseerd op informatie van de volgende websites:
https://longreads.cbs.nl/emancipatiemonitor-2024/gelijk-in-europees-perspectief/
https://ecer.minbuza.nl/-/nieuwe-eu-regels-over-loontransparantie
Alles wat je moet weten over de RI&E: Deze week is het de week van
Internationale vrouwendag 2025 Zaterdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag die nog steeds
Wetswijzigingen per 1 januari 2025 1 januari betekent een nieuw jaar, maar ook het ingaan